Prevenirea si combaterea bolilor PIERSICULUI prin programe de tratamente recomandate de Summit Agro

Piersicul, originar din China, s-a extins in toate arealurile globului unde a gasit conditii climatice favorabile.

Fata de alte specii pomicole, piersicul prezinta o serie de avantaje pentru cultivatori, cum ar fi: fructele se coc devreme, nu prezinta alternante de rodire, productia este relativ mare. Dupa caracteristicile fructului, exista trei categorii de piersici: piersicul propriu-zis, nectarinul cu pielita glabra si paviile pentru industrializare. Tarile mari producatoare si exportatoare de piersici in Uniunea Europeana sunt: Italia, Franta, Spania, Grecia.

In cultura piersicului, protectia impotriva bolilor si daunatorilor este extrem de importanta, intrucat conditioneaza nu numai productia si calitatea acesteia, dar si viata pomului. Pe langa faptul ca este preferet de multi agenti de daunare, piersicul este sensibil la temperaturi extreme. In timpul iernii poate suferi afectiuni severe (crapaturi ale trunchiului, degerarea ramurilor de rod etc.).

Craparea tulpinilor se produce iarna, cand pe vreme geroasa apare soarele care incalzeste numai fata sudica a acestora, ducand la dilatari diferite ale lemnului. Varuirea trunchiului poate diminua acest fenomen.

Principalele boli ale piersicului

Basicarea frunzelor – produsa de ciuperca Taphrin deformans.

Este cea mai frecventa si pagubitoare boala a piersicului in tara noastra. Afecteaza in primul rand frunzele pomului. Atacul se observa primavara dupa deschiderea mugurilor vegetativi din varful lastarilor, calendaristic in a doua jumatate a lunii aprilie. Simptomele sunt inconfundabile. Aspectul cutat se datoreaza faptului ca parenchimul dintre nervuri creste mult mai mult fata de nervuri si se cuteaza. Frunzele sunt hipertrofiate si devin casante. Pe ambele fete apare o pulbere albicioasa. In 3-4 saptamani frunzele afectate se ingalbenesc, se usuca si cad. Pomii afectati puternic se defoliaza in totalitate. Atacul se manifesta mai ales in primaverile reci si umede, ciuperca fiind capabila de infectie incepand de la temperatura de 7 grade C.Atunci cand sunt atacati si lastarii, acestia raman scurti si se defoliaza la baza. Pe parcursul vegetatiei pomul incearca sa isi refaca foliajul, insa productia si dezvoltarea normala vor suferi. Fructele atacate vor prezenta pete brunificate si crapate.

Pomii netratati corespunzator cativa ani consecutiv se degarnisesc, devin sensibili la ger si in final se usuca. Ciuperca rezista peste iarna pe scoarta, pe lastarii atacati sau intre solzii mugurilor. Infectia se poate produce primavara timpuriu, la deschiderea mugurilor, mai ales pe vreme racoroasa si ploioasa (umiditate prelungita, temperaturi sub 15 grade C). Unele soiuri sunt mai sensibile, altele mai rezistente.

Fiind un patogen periculos, intotdeauna curatarea si igienizarea pomilor si a terenului este importanta. Scoaterea si arderea ramurilor si a frunzelor atacate se numara printre masurile agrotehnice necesare.

La aceasta ora, fara masuri chimice, aceasta boala nu poate fi prevenita. Momentul aplicarii tratamentelor si produsele fungicide utilizate sunt factorii determinanti in asigurarea succesului. Pentru a preveni infectia din anul urmator o mare importanta o are tratamentul din toamna anului precedent, aplicat dupa caderea frunzelor. Pentru aceasta se va utiliza produsul pe baza de cupru Triumf 40 WG in concentratie de 0,3%.

Urmatorul tratament se va face primavara foarte devreme devreme, sfarsit de februarie-inceput de martie, tot cu cupru (Triumf 40 WG 0,3%).

Printr-o imbaiere buna a pomului, cele doua tratamente cuprice vor contribui atat la combaterea a formelor hibernamte ale ciupercilor si bacteriilor patogene, cat si la dezinfectia si cicatrizarea ranilor provenite din taieri si ger, vor diminua efectul negativ al brumelor tarzii etc.

Urmatorul tratament se va aplica la umflarea mugurilor sau la buton verde, la 10-15 zile dupa cel de dinainte. Acest tratament este foarte important, intrucat va viza si infectiile dintre solzii mugurilor. Se va folosi produsul Granuflo 80 WG in concentratie de 0,3%. Incepand cu acest tratament produsele alese vor viza si combaterea moniliozei.

Pana la inflorit se va mai face un tratament cu Syllit 400 SC in concentratie de 0,2%, in faza fenologica de buton alb sau boboci florali. Acest tratament va asigura protectia si pe perioada infloritului. Syllit este un fungicide sistemic, va patrunde in pom si nu va permite dezvoltarea hifelor miceliene ale ciupercii. In plus se preteaza foarte bine a fi aplicat cand afara este umiditate ridicata si temperaturi scazute, putandu-si exercita efectul chiar si in asemenea conditii.

Imediat dupa scuturarea petalelor se va interveni cu urmatoarea stropire. Produsul recomandat este Rover 500 SC in concentratie de 0,2%. Acest tratament se poate executa la fel de bine si cu Granoflo. Pe langa basicarea frunzelor, tratamentul va avea efect si asupra altor posibile boli, cum ar fi monilioza sau ciuruirea frunzelor.

Pana la recoltare se vor mai face doua tratamente. Unul cand piersicile au atins jumatate din dimensiunile normale, folosind produsul Drago in concentratie 0,2%, iar celalalt atunci cand frunctul a ajuns la dimensiunile normale, cu produsul Topsin 500 SC in concentratie de 0,14% sau Rovral 0,1%.

In principiu, cele 6 tratamente enumerate mai sus, ar trebui sa acopere bine perioada de protectie de dinainte de recoltare. Tratamentele sunt recomandate astfel incat chiar daca exista pericolul unor infectii tarzii, acestea sa poata fi controlate.

Dupa recoltare mai recomandam inca doua tratamente care sa protejeze pomii pana la caderea fiziologica a frunzelor. Acestea vor viza in special boli ale frunzelor cum ar fi fainarea si ciuruirile. Produsele recomandate sunt Cyflamid 5 EW 0,03% sau Domark 10 EC 0,04% pentru fainare si Topsin 500 SC 0,14% sau Granuflo 80 WG 0,3%, pentru restul posibilelor infectii.

Un program de tratamente bine stabilit si executat, va da rezultate care se vor reflecta si in sezonul urmator, prin scaderea gradului de infectie, cresterea viguroasa a lastarilor anuali, foliaj abundent etc.

Monilioza – produsa de ciupercile Monilinia laxa si Monilinia fructigena.

Desi se poate instala inca din primavara, la piersic atacul din primavara nu este atat de grav ca la cais. Se manifesta prin ofilirea buchetelor florale, iar lastarii afectati se usuca. Pe fructe atacul este favorizat de leziunile create de diversi factori (vatamari mecanice, grindina, insecte etc.). Pe pulpa fructelor apar pete, in dreptul carora tesutul se inmoaie. Dupa cateva zile apar si fructificatiile ciupercii, sub forma circulara in jurul petelor.

Patogenul ierneaza ca miceliu de rezistenta in lastari sau in fructele mumificate. De aici, primavara, ajunge pe frunze si flori, pe care le infecteaza. In conditii de precipitatii, temperatura minima la care se poate declansa boala este de4 grade C.Recomandam tratamente incepand inca din faza de buton floral. Produsele specifice pentru aceasta boala sunt: Rovral 500 SC, Granuflo 80 WG, Pyrus 400 SC, Topsin 500 SC, Rover 500 SC.

Fainarea – produsa de ciuperca Sphaerotheca panosa.

Atacul se observa incepand din iunie, mai intai pe varful lastarilor, care capata culoare albicioasa cu aspect pulverulent. Acestia nu mai cresc si se usuca. Ciuperca ierneaza intre solzii mugurilor ca miceliu de rezistenta. Soiurile de nectarine sunt mai sensibile la fainare. Preventiv sau la aparitia primelor simptome se vor aplica tratamente cu produse specifice fainarii cum ar fi: Topsin 500 SC, Cyflamid 5 EW, Domark 10 EC.

Ciuruirea frunzelor – produsa de ciuperca Coryneum beijerinkii.

Apare primavara pe frunze si lastarii verzi, sub forma de pete circulare de culoare galbena, in dreptul carora mai tarziu tesutul se necrozeaza si cade. Frunzele raman perforate. Atacul de pe lastari produce crapaturi de unde au loc scurgeri gomoase. Ierneaza ca miceliu sau conidii in scoarta sau pe muguri. Primavara, daca exista umiditate sufficienta, germinarea conidiilor (infectia) poate incepe cand temperatura a atins 2 grade C. Boala se poate evita prin tratamente toamna si primavara devreme si de asemenea tratamente in timpul perioadei de vegetatie. Produsele si tratamentele recomandate la celelalte boli o acopera si pe aceasta.

Ulceratia bacteriana – produsa de bacteria Pseudomonas syringae.

Se manifesta prin necroze cu ulceratii ale ramurilor, care primavara nu mai pornesc in vegetatie sau pornesc doar partial. Pe frunze apar ciuruiri, iar pe fructe adancituri cu scurgeri de goma. Bacteria infecteaza toamna, prin cicatricile ramase pe lastari dupa caderea frunzelor.

Ciuruirea bacteriana – produsa de bacteria Xanthomonas campestris.

Boala afecteaza toate organele pomului. Atacul intens produce desfrunzirea aproape totala. Fructele atacate prezinta pete cu crapaturi.

Cancerul bacterian – produs de bacteria Agrobacterium radiobacter.

Boala produce umflaturi pe trunchi si pe radacini. Pomii atacati trebuie eliminati inca din pepiniera. Tratamentele cuprice din toamna si primavara devreme cu produsul Triumf 40 WG, pot preveni atacul acestor bacterii.

Alte boli care se pot intalni la piersic sunt: Rapanul (Venturia carpophila), Rugina (Tranzschelia pruni spinosae), Fumagina (Capnodium salicinum), Putregaiul radacinilor si al trunchiului (Amillaria mellea), Boala plumbului (Stereum purpureum), Cancerul uscat (Fusicoccum amygdali), Uscarea ramurilor si lastarilor (Valsa cincta) si o serie de viroze. Acestea nu sunt dintre cele mai frecvente iar pentru cea mai mare parte dintre ele specialistii companiei Summit Agro pot oferi solutii de combatere.

Dr.ing. Anastase IORGU