Protejarea si hranirea culturilor de CARTOF

Premizele meteorologice ale acestui an pentru productii bune la cultura cartofului sunt pozitive. Totusi, ploile abundente asociate cu temperaturi fluctuante favorizeaza imburuienarea culturilor si atacul de mana si alternarioza.

Pentru a preveni scaderile de productie si unele costuri inutile, Summit Agro va face cateva recomandari:

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate care concureaza plantele pentru hrana, apa si lumina, in prima parte a perioadei de vegetatie dar si pentru a preveni ingreunarea procesului de recoltare, se va aplica un erbicid graminicid.

Pentru grabirea efectului de uscare a buruienilor se va adauga adjuvantul Toil in concentratie de pana la 0,5%.

Plantele virozate si cele atacate de rizoctonioza se vor elimina manual prin smulgerea si strangerea in saci de polietilena. Virozele pot fi transmise de la o planta la alta de catre vectori precum afide si cicade. De asemenea, infestarea cu volbura si tortel vor favoriza virozarea plantelor de cartof.

Pentru combaterea afidelor recomandam urmatoarele insecticide:

MOSPILAN 20 SG/SP este un insecticid japonez sistemic, patrunde repede in plante si nu este afectat de temperatura. Poate fi aplicat in amestec si cu fungicidele omologate pentru cartof. Doza recomandata este de 60 g/ha pentru afide si de 80-100 g/ha pentru gandacul din Colorado.

FURY 10 EC este un piretroid de sinteza, cu efect rapid de soc, foarte eficace impotriva afidelor. Doza de utilizare este de 0,075-0,1 l/ha. Este un produs foarte eficient din punct de vedere al costului pe hectar.

NURELLE D este un insecticid puternic, cu doua substante active care previne sau combate formele rezistente ale daunatorilor. Doza este de de 0,4-0,5 l/ha.

Ciupercile patogene produc imbolnaviri grave plantelor de cartof (micoze) si patrund in planta prin stomate, lenticele, ochi sau prin rani. Raspandirea lor in timpul perioadei de vegetatie se face cu ajutorul vantului si a apei, iar de la un an la altul prin materialul de plantat infectat.

Principalele boli care apar in cultura cartofului sunt mana si alternarioza.

Mana cartofului este cea mai pagubitoare boala. Ataca toate partile plantei cu exceptia radacinilor. Cele mai importante pierderi se inregistreaza prin distrugerea foliajului si prin infectarea tuberculilor care duc la pierderi mari in timpul pastrarii. Cel mai greu de controlat este in perioada de cresteri intense ale plantelor, cand apar noi lastari si frunze care nu sunt suficient de bine acoperite de fungicide. Infectiile sunt favorizate de fluctuatiile de temperatura si de foliajul umed din ploi sau irigare prin aspersiune.

Alternarioza cartofului ataca atat frunzele cat si tuberculii. Este in primul rand o boala a stresului si a imbatranirii si apare mai frecvent in cea de a doua jumatate a perioadei de vegetatie. Este favorizata de verile calduroase, cu precipitatii putine.

Pentru a avea eficacitate maxima a fungicidelor pentru combaterea bolilor, in special a manei, trebuie sa tinem cont de anumita reguli.

Tratamentele vor incepe inainte de aparitia primelor simptome vizibile pe plante. Acest moment se realizeaza cand frunzele plantelor, de pe acelasi rand, se ating intre ele, respectiv cand plantele de cartof au o inaltime de 20-30 cm. Daca presiunea de infectie este foarte mare (conditiile climatice sunt favorabile dezvoltarii manei) tratamentele pot incepe mult mai devreme, cand inaltimea plantelor este de 10-15 cm.

Daca exista conditii favorabile unei presiuni ridicate de infectie, recomandm ca la primul tratament sa se foloseasca fungicidul complex sistemic + contact CUPERTINE SUPER (3% cimoxanil + 22,5% cupru din sulfat de cupru) in doza de 3,5 kg/ha, care patrunde in planta si reduce nivelul infectiilor latente. Cuprul se depune pe frunze si protejaza din exterior. Substanta cazuta pe sol previne migrarea patogenului pe planta.

Daca se prevede o presiune redusa a bolii, la primul tratament se pot folosi fungicidele de contact ROVER 500 SC (clorotalonil 500g/l) in doza de 2 l/ha sau TRIUMF 40 WG(cupru metalic 400g/kg) in doza de 3,75 kg/ha.

In continuare se va aplica fungicidul GALBEN M (8% benalaxil + 65% mancozeb) in doza de 2,5 kg/ha urmat de DRAGO 76 WP (6% cimoxanil + 70% mancozeb) in doza de 2 kg/ha. Dupa inflorire, pentru eficientizarea cheltuileilor se poate reveni la fungicidele de contact.

Pentru imbunatatirea calitatii tratamentelor si cresterea eficacitatii fungicidelor si insecticidelor, recomandam adaugarea adjuvantului organosiliconic Spur in concentratie de 0,1%.

Pentru cresterea productiei, dar si pentru sporirea rezistentei plantelor la stres si atacul de boli, pe langa fertilizarea chimica de baza se vor aplica ingrasaminte foliare, care pot conduce la obtinerea unor sporuri de productie de 10-20%. Prin fertilizarea foliara se va face si o corectie a unor carente in macro si microelemente, care pot aparea din cauza solului sau a temperaturilor nefavorabile absorbtiei si metabolizarii unor elemente.

Se pot face 4-5 stropiri cu ingrasaminte foliare, dupa urmatoarea schema:

Prima aplicare – la incheierea randurilor, cu fertilizantul ELITE (20-20-20 + MgO + SO3) in doza de 3 kg/ha. Asigura un aport echilibrat de NPK.

A doua aplicare – in perioada de cresteri intense ale partilor supraterane, cu LAST N (25% N) in doza de 10 l/ha. Asigura un aport suplimentar de azot.

A treia aplicare – la imbobocit, la inceputul tuberizarii, cu ARBOFOL SUM (N, P, Mg, Ca, Fe, B, Mn, Mo, Zn) in doza de 5 l/ha.Asigura aport de mezoelemente si microelemente.

A patra aplicare – in perioada infloritului, in timpul tuberizarii , cu BRASSITREL (B, Mn, Mo, Mg, S) in doza de 3 kg/ha. Asigura aport de microelemente si corectarea carentelor.

A cincea aplicare – dupa inflorit, la ingrosarea tuberculilor, cu CALCIFOL SUM(18,4% CaO) in doza de 5 l/ha, aport de calciu necesar dezvoltarii si pastrarii tuberculilor, in special pe solurile acide.

Se considera ca un numar de 3-4 tratamente foliare pot prelungi perioada de vegetatie a cartofului cu 7-12 zile. Ingrasamintele foliare se pot aplica concomitent cu tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Dr.ing. Anastase IORGU
Dr.ing. Endre SIGMOND

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare