Fertilizarea la cultura rapitei de toamna

Cultura rapitei este din ce in ce mai mult o prioritate pentru fermierii romani, iar un aspect tehnologic important al acestei culturi este fertilizarea de toamna.

Rapita este una dintre plantele ce au un consum specific mare de elemente nutritive. Pentru obtinerea de productii cat mai apropiate de potentialul genetic, trebuie asigurata o fertilizare echilibrata, care sa asigure nutritia esentiala.

Macroelementele importante pentru nutritia rapitei de toamna sunt azotul (N), fosforul (P), dar si potasiul (K).

In ceea ce priveste fertilizarea de baza din toamna, se recomanda atentie la doza de azot (N) administrata. Cantitatea optima este de 25-35 kg substanta activa la hectar, reprezentand necesarul plantei pentru ajungerea la stadiul ideal de iernare de 8-11 frunze.

Prezenta potasiului (K) este importanta pentru o mai buna toleranta a plantelor la ger si inghet, doza de toamna fiind de 15-30 kg substanta activa la hectar. Fertilizarea cu fosfor (P) este esentiala in vederea formarii unui sistem radicular bine dezvoltat, doza recomandata a fi aplicata in toamna fiind de 15-30 kg substanta activa la hectar.

In toamnele reci, cu temperaturi medii sub pragul de 8-10 grade Celsius, cand temperaturile in sol sunt de asemenea scazute, accesibilitatea fosforului de catre sistemul radicular este redusa, cauzand aparitia de simptome ale carentei de fosfor (frunze cu nuanta rosiatica). In acest caz se recomanda aplicarea foliara de fosfor in asociere cu microelemente, odata cu erbicidatul sau administrarea regulatorilor de crestere.

In intampinarea acestor cerinte, Summit Agro Romania ofera fermierilor fertilizantul microgranulat Umostart – N11%, P₂O₅ 48%, SO₃ 5% + Zn, Fe, Mn, in doza de 30kg/ha, ce asigura un start eficient culturii prin aportul de fosfor, dar si sulf si microelemente. Datorita tehnologiilor de formulare moderne, Umostart elibereaza fosforul chiar si la temperaturi mai scazute. Aplicat odata cu semanatul, localizat pe rand in proximitatea semintei, faciliteaza accesul rapid la fosfor al sistemului radicular.

Microelementele esentiale pentru o pregatire eficienta de intrare in iarna sunt borul (B), magneziul (Mg) si manganul (Mn).

Se recomanda aplicarea foliara in asociere cu erbicidele sau regulatorii de crestere.

Borul (B) – este unul dintre cele mai importante microelemente pentru nutritia plantelor, contribuind la buna desfasurare a numeroase procese biochimice, fiind implicat in metabolismul acizilor nucleici, enzimelor si substantelor proteice. Carenta acestui element determina aparitia necrozarii si degradarii tesuturilor meristematice din varful de crestere sau din organele de fructificare.

Provoaca un mare numar de boli fiziologice, duce la o slaba dezvoltare a radacinilor si implicit o rezistenta scazuta la inghet.

Magneziul (Mg) – Este un microelement absolut necesar plantelor, indispensabil in formarea clorofilei, in procesul de sinteza a glucidelor, lipidelor si proteinelor. Insuficienta magneziului in nutritie se manifesta prin aparitia unei coloratii galben-portocalii pe marginea frunzelor sau aparitia unor pete clorotice de culoare verde-inchis.

Manganul (Mn) – in plante, numeroase enzime sunt activate de acest microelement. Manganul este necesar pentru reducerea nitratilor si acumularea unei cantitati mai mari de azot. Carenta acestui element se manifesta prin clorozarea frunzelor, uneori chiar si necrozarea acestora. Simptomele apar mai ales in perioadele cu umiditate excesiva.

Brassitrel Pro – B 4%; N 4,5%; Mg 7,7%;Mn 4,6%; Mo 0,3%, doza 3L/ha, este un alt produs pe care Summit Agro Romania il pune la dispozitia fermierilor. Un produs formulat special pentru necesitatile rapitei, atat in vederea intrarii in iarna pentru o buna rezistenta la temperaturi scazute si inghet, cat si pentru aplicarea in primavara ca revitalizant al culturii si o buna pornire in vegetatie. Brassitrel Pro asigura o nutritie optima cu bor, magneziu si mangan-microelemente esentiale pentru fortifierea si dezvoltarea plantelor.

Sulful (S) – este un element nutritiv esential in nutritia plantelor. Sulful se gaseste in cisteina, metionina si aminoacizi, care fac parte din proteinele vegetale. Sulful activeaza multe procese enzimatice si face parte din vitamine (vitamina A). Sulful este un element mobil in sol, fiind spalat cu usurinta in special din straturile superioare de sol cu textura nisipoasa. In multe cazuri sulful se acumuleaza in straturile din profunzime, sub zona de dez voltare a radacinilor, unde sulfatii solubili sunt absorbiti de oxizii de fier si de aluminiu. Carenta de sulf poate diminua procesele de crestere si dezvoltare optima a plantelor tinere, dar poate afecta negativ potentialul de productie finala cu pana la 500 kg/ha.

Pentru evitarea eventualelor probleme de aprovizionare cu sulf, Summit Agro Romania va recomanda utilizarea Sulfomax Fluid – SO₃ 1000g/L, N 30g/L, MgO 30g/L, B 27g/L, Mo 3g/L, produsul cu cea mai mare concentratie de SO₃ de pe piata, in doza de 3L/ha.

Aprovizionarea culturii cu aceste elemente nutritive mareste semnificativ sansele de trecere a rapitei peste conditiile vitrege ale iernii, pierderile datorate inghetului fiind scazute.

In concluzie, fertilizarea de toamna a rapitei are un rol cheie in reusita culturii, atat prin prisma dezvoltarii si pregatirii pentru iernat, cat si prin pornirea in vegetatie la inceputul primaverii.

Eventualele carente nutritionale in cadrul tehnologiei acestei culturi pretentioase la nutrienti pot provoca pierderi economice importante, cantitativ, cat si calitativ.

Nicolae RADUCANU
Daniel SAVALAS

Alte articole