Microfertilizare eficienta localizata. Efect dublu: Starter si Efect indelungat
Noile tehnologii de fertlizare folosesc ingrasaminte microgranulate cu efect starter cu scopul de a imbunatatii instalarea culturii si dezvoltarea sistemului radicular.
Plantele mai ales in primele faze de dezvoltare au nevoie fosfor pentru ca acesta este implicat in procesele care asigura energie pentru activitatea celulelor. Fosforul este preluat de tanara planta numai cand radacinile ajung in contact cu acesta. In stadiile tinere, radacinile nu exploreaza o aarie suficienta din sol pentru a acoperi nevoile imediate de fosfor. Cu cat este mai aproape fertilizantul de samanta, cu atat mai bun este raspunsul plantei. Oricum o doza mai mare de starter nu va compensa plasarea mai departe de samanta.
Fosforul stimuleaza cresterea frunzelor si a radacinilor , asigura o maturitate timpurie, creste rezistenta plantelor la temperaturi scazute si boli, contribuie la ridigizarea tesuturilor si la rezistenta la cadere. Fosforul este esential in primele stadii pentru a garanta cresterile vegetative si a sistemului radicular optimizand potentialul. Cea mai mare cantitate de fosfor se consuma in primele 30 de zile.
De altfel J. Miller and Co, in UK la 1869 spunea ca “Daca se plaseaza ingrasamintele prea departe de planta este ca si cand ai pune un cal intr-o boxa si l-ai hrani intr-alta”.
Din literatura de specialitate se stie ca elemente nutritive au o mobilitate diferita in sol, iar dintre ele fosforul este cel mai putin mobil. Fosforul se misca pe o distanta scurta de numai 2,5 mm, iar radacinile vin in contact cu un volum de sol de numai 2%.
Chiar daca continutul de fosfor mineral al solului este extrem de ridicat, el nu este foarte mobil in sol si nu este prezent in forma bio-disponibila.
Fosforul este schimbat foarte lent inainte de a fi disponibil intr-o forma usor asimilabila de catre planta. Tranzitia de la o forma a fosforului care poate fi asimilabila la o forma dizolvabila sau adsorbabila a fosforului este influentatat de un numar de factori pedo-climatici.
Astfel la o scaderea a temperaturii din sol de la 210C la 130C reduce disponibilitatea fosforului cu pana la 70% avand ca urmare o reducere puternica a dezvoltarii sistemului radicular.
Pe de alta parte, reactia solului este un factor limitativ al disponibilitatii fosforului. Astfel la reactie acida fosforul este imobilizat de cationii de Fier si Aluminiu, iar la o reactie bazica cationii de calciu actioneaza ca factori de imobilizare. Se considera de specialisti ca din ingrasamintele aplicate numai 20% din fosfor este la dispozitia plantelor, 50% din azot si 70% din potasiu.
Uneori in ciuda unei cantitati ridicate de elemente in sol, diferitii factori pedoclimatici nu permit sa fie intrunite cerintele diferitelor culturi.
Aplicarea ingrasamintelor microgranulate ofera prin sistemul radicular energia necesara pentru ca plantele sa creasca mai rapid deoarece fosforul este disponibil in concentratia ideala inca din primele stadii. Cand se aplica ingrasaminte traditionale o parte din fosfor este blocat in sol inainte ca sistemul radicular sa inceapa preluarea.
Summit Agro Romania ofera un produs nou Sumistart P, un ingrasamant microgranulat starter, in care asocierea dintre azot, fosfor, sulf si zinc in proportii echilibrate are scopul de a stimula formarea sistemului radicular inca din primele faze. Exista si o nutritie lenta cu azot datorita prezentei N din formadelhida ureica. Zincul contribuie la prevenirea stresului de start si cresterea productivitatii mai ales pe soluri sarace, in conditii de stres hidric sau climat mai rece.
Sumistart P are urmatoarea compozitie N 12%, P2O5 50%, SO3 5% si Zn 2%. Utilizarea Sumistart P aduce urmatoarele avantaje:
- Aplicare foarte precisa, care ofera plantei o preluare foarte rapida a nutrientilor – de 5 ori mai eficient
- O crescuta absorbtie a fosforului – PH
- O singura trecere – semanat + fertilizat
- Posibilitatea unui semanat mai timpuriu – temperatura scazuta
- Foarte bun profil de mediu (mai putine reziduuri si levigare)
- Eficacitate foarte buna chiar in conditii de seceta
- Evitarea hranirii buruienilor care concureaza plantele de cultura
Echilibrul unic permite optimizarea nutritiei cu N si P din primele stadii de dezvoltare ale culturii si pune la dispozitie N pana in stadiile vegetative cheie.
Sumistart P este formula eficienta de plasare localizata a ingrasamintului chiar langa samanta, asigurand un contact direct cu radacinile absorbante rezultand o utilizare rapida a elementelor aplicate. Se prezinta sub forma de microgranule uniforme cu diametrul 0,5-0,8 mm, solubile in apa.
In cazul folosirii ingrasamintelor traditionale de tip NP, la culturile de prasitoare cu aplicare la 5 cm. de rand si la 5-10 cm. adancime, se considera ca au un coeficient de utilizare scazut in jur de 20%, iar la Sumistart P disponibilitatea fosforului este de 100%. Astfel este agreat ca 100 kg 18:46 sunt echivalente cu 20 kg Sumistart P. De asemenea la ingrasamintele traditionale la acre sunt aprox. 1000 granule/kg sunt repartizate 1,3 granule pe samanta, pe cand la Sumistart P la 1 000000 granule/kg sunt peste 250 microgranule/samanta.
Cele trei atuuri ale Sumistart P in rezolvarea preluarii “FOSFORULUI”:
- Granule foarte mici: viteza eliberarii nutrientilor este invers corelata cu marimea granulei – suprafata mai mare de schimb
- In contact cu samanta: pentru a facilita preluarea nutrientilor in special la inceputul dezvoltarii plantelor
- Doze ideale, compozitie pe nevoile plantelor (NP+ micro) si know-how-ul de productie pentru a atinge si mentine cea mai buna concentratie de P in sol foarte aproape de sistemul radicular
Formaldehida ureica, este obtinuta prin reactia de condensare dintre uree si molecule de aldehida cu complexitate variabila. Aceasta forma este denumita sintetic uree organica. Solul aprovizionat cu formaldehida ureica, permite un mai bun control al fertilizarii plantelor. Formaldehida ureica, elibereaza progreziv si stabil, azotul in forme asimilabile. SUMISTART P asigura o hranire progresiva si stabila cu azot a culturilor in toate conditiile. Eliberarea azotului asimilabil in solutia solului, este posibila ca urmare a mineralizarii formaldehidei ureice in prezenta microorganismelor. Alte forme de azot sintetic, eliberat lent sunt partial degradate prin hidroliza. Chiar si in conditii ploioase, mineralizarea formaldehidei ureice, va avea loc.
In concluzie Sumistart P are o foarte buna recuperare a investitiei:
- Efect de starter: grabeste utilizarea azotului
- Aprovizionare cu azot de durata: continuu si progresiv suport de crestere
- Crestera vegetativa: aport de zinc – 400 g/ha, acoperind necesarul plantelor
- Efect asupra inradacinarii: dezvoltarea sistemului radicular prin aportul de fosfor asimilabil. Efect asupra precocitatii si productiei
- Prietenos cu mediul: doza mica la ha si eliminarea pierderilor.
- Nu sunt probleme ca la ingrasamintele traditionale la care la doze mari de P poate apare blocarea zincului
- Performanta: coeficient de utilizare 100 %
- Simplitate: aplicare cu microgranulatorul direct langa samanta
- Eficienta: distributie foarte buna a fertilizantului si localizare optima, multiplicand punctele de contact cu samanta.
- Doza mica /ha: 20 kg/ha comparativ cu 100 kg/ha fertilizant clasic 18-46
- Manevrare usoara , cheltuieli mai mici cu transportul, depozitarea si manipularea.
Se folosesc doze de 20-30 kg/ha pentru porumb si floarea-soarelui, 30 kg/ha pentru cartof si sfecla de zahar, si 50-100 g/mp pentru culturi horticole.
Aplicarea se face cu echipamente speciale – microgranulatoare sau cu echipamentele de aplicare a insecticidelor granulate prezente deja pe semanatori. Summit Agro Romania ofera pentru anumite volume microgranulatoare performante adaptabile pe orice tip de semanatoare.