Combaterea bolilor la cerealele paioase cu produse Summit Agro
Patologia cerealelor paioase este o tema de importanta majora in orice ferma agricola, pe de o parte datorita faptului ca in fiecare plan de culturi acestea ocupa o pondere mare, iar pe de alta parte fiecare fermier doreste sa-si maximizeze profitul de la fiecare cultura, cu atat mai mult de la culturile care ocupa o suprafata importanta in cadrul fermei.
Pentru fiecare patogen prezentam solutia Summit Agro de combatere, cu produse sigure, inovatoare, cu rezultate bune garantate, asa cum s-a facut cunoscuta compania in decursul timpului.
FAINAREA – una dintre bolile cele mai cunoscute ale cerealelor, se poate manifesta inca din toamna, dar este favorizata in special de primaverile umede si racoroase, manifestandu-se puternic la umiditati mai ridicate de 75% si temperaturi intre 10 si 20°C. In culturile netratate se pot inregistra pierderi de peste 20-25%.
Un alt factor favorizant al aparitiei acestei boli este si densitatea mare la semanat, alaturi de o fertilizare dezechilibrata in favoarea unui continut mare al ingrasamintelor cu azot.
Cyflamid – Regele castigator in lupta contra fainarilor
In portofoliul Summit Agro exista un produs excelent pentru combaterea ei – Cyflamid 5 EW – substanta activa ciflufenamid 5%, din grupa ACETAMIDELOR, varianta moderna, inovatoare, utilizata in prevenirea si combaterea fainarii.
Cyflamid 5 EW inhiba formarea miceliului ciupercilor din familia Erysiphe, aceasta nemaidezvoltand conidii, oprindu-se astfel potentialul infectios. Doza utilizata la hectar este de 0,2 L.
SEPTORIOZA – este prezenta in cultura de grau prin cele doua specii: Septorioza frunzelor (Septoria tritici) si Septorioza spicului (Septoria nodorum). Atacul acestui patogen a devenit in ultimii ani foarte virulent, putand duce la pierderi foarte mari de recolta, de pana la 25-40% si la deprecierea calitatii boabelor. Utilizarea in schema de tratament a doua substante active cu mod diferit de actiune, poate reprezenta cheia succesului in lupta cu acest patogen: o substanta cu actiune rapida, capabila sa opreasca sporularea ciupercii, asociata cu o substanta sistemica ce ofera protectia indelungata a culturii.
Este important sa avem in vedere faptul ca septorioza poate fi prezenta in cultura din toamna si pana la inspicare, provocand pagube importante.
Pentru combatere, recomandam doua produse din portofoliul Summit Agro: Legado si Mystic Top, asociate pentru obtinerea unui efect superior sau in cazul infectiilor puternice.
Legado – substanta activa azoxistrobin 250g/L, face parte din grupa STROBILURINELOR si actioneaza prin inhibarea respiratiei la nivel celular. Este recomandat datorita actiunii rapide translaminare si sistemiei locale, caracteristici absolut necesare pentru oprirea sporularii si revigorarii plantelor.
“Green effect”-ul realizat datorita acumularii si reactivarii in conditii de umiditate ridicata a substantei active la nivelul frunzelor contribuie la refacerea capacitatii de asimilare a acestora, rezultand in final o planta cu potential productiv imbunatatit. Se aplica in doza de 1L/ha.
Mystic Top – substanta activa tebuconazol 250g/L, face parte din grupa TRIAZOLILOR si actioneaza prin inhibarea sintezei ergosterolului la nivelul celulelor miceliene, impiedicand astfel formarea si cresterea hifelor ciupercii. Are actiune sistemica, translocandu-se acropetal prin xilem in toate organele plantei. Se aplica in doza de 0,5 L/ha.
RUGINA – cu speciile rugina bruna sau rugina limbului (Puccinia recondita), rugina galbena sau rugina striata (Puccinia striiformis) si rugina neagra sau rugina paiului (Puccinia graminis).
Pentru combaterea acestui patogen, la cultura de grau, recomandam produsul Galileo – substanta activa tetraconazol 125 g/L, care face parte din grupa TRIAZOLILOR, ce actioneaza ca inhibitori ai proceselor de sinteza din celula miceliana, dar si ca inhibitori ai germinatiei sporilor. Este produsul cu sistemia cea mai ridicata din clasa triazolilor. Acest fapt se datoreaza celui mai bun echilibru hidrosolubilitate/liposolubilitate, fapt care favorizeaza un transport superior prin seva, o buna patrundere prin cuticula, dar si actiune prin vapori. Se aplica in doza de 1L/ha.
Pentru combaterea ruginii brune a orzului recomandam produsul Legado in doza de 1L/ha.
FUZARIOZA SPICELOR – cunoscuta si ca inrosirea spicelor, este una din cele mai grave boli ale culturii de grau, putandu-se ajunge, in conditii favorabile, la o infectie ce cuprinde peste 60% din spice. Factori favorizanti sunt monocultura si umiditatea foarte ridicata, de peste 90%. Temperatura optima de manifestare a bolii este de 15-25°C, peste 25°C incidenta patogenului scazand considerabil. Pentru combatere exista trei factori importanti de care trebuie sa tinem seama si anume: alegerea potrivita a substantei cu care se efectueaza tratamentul, cantitatea de substanta activa din care va rezulta doza de produs aplicat si momentul aplicarii acestuia.
Summit Agro recomanda produsul Mystic Top (tebuconazol 250 g/L), aplicat in doza de 220-250 g tebuconazol/ha. Aceasta cantitate corespunde unei doze de 0,9-1,0 L/ha.
Recomandam aplicarea in faza in care spicul este 1/3 iesit din burduf, pentru o eficienta maxima de prevenire a aparitiei bolii, atacul producandu-se in preajma infloritului. Tebuconazolul asigura, in doza recomandata, o protectie a culturii de 15-21 de zile, acoperindu-se toata perioada de posibila aparitie a bolii, obtinandu-se cea mai eficienta metoda de combatere a acesteia.
Pentru mai multe detalii despre produse, mod de aplicare sau informatii cu privire la achizitionare, contactati cu incredere reprezentantii Summit Agro Romania.
Ing. Adrian Isoc
Director Vanzari Summit Agro Romania