Controlul afidelor in culturile de toamna (grau si rapita)
Schimbarile climatice si conditiile pedologice din ultimii ani aduc cu ele noi provocari pentru fermieri, in special atunci cand discutam de protectia culturilor de toamna – grau, orz, secara, rapita si mustar. Datorita acestor fenomene, in cele mai multe zone geografice ale tarii, fermierii sunt nevoiti sa semene culturile de toamna in conditii de seceta la nivelul solului si atmosferei, datorate temperaturilor ridicate ale aerului. In aceste conditii pedoclimatice neprielnice, nu putem sa avem o cultura buna si bine pregatita pentru a intra in perioada de iernare.
Din momentul rasaririi si pana la intrarea in faza de iernare, plantele de cereale trec prin cateva procese fiziologice importante, care corespund cu perioada formarii nodului de infratire, fenofaza de initiere a fratilor, formarea primordiilor si a numarului de boabe in spic, procese foarte importante pentru viitoarea recolta. De aceea este recomandat ca atunci cand pregatim tehnologia de infiintare a culturii sa utilizam soiuri cat mai bine adaptate pentru zona noastra geografica, sisteme si produse adaptate pentru fertilizare, biostimulatori care sa ajute plantele sa treaca peste stresul fiziologic (consum mare de energie in formarea fratilor si a noii recolte) si stresul produs de factorii abiotici si utilizarea produselor de protectie a plantelor pentru a mentine cultura sanatoasa de la rasarire pana la recoltare.
Conditiile pedoclimatice, cumulate cu celelalte elemente ce tin de tehnologia specifica culturilor de cereale semanate toamna, influenteaza dezvoltarea plantelor de cultura, insa, schimbarile climatice si toamnele lungi, cu temperaturi ridicate, favorizeaza dezvoltarea unor daunatori foarte importanti ai culturilor, care produc pagube directe si indirecte. Insectele daunatoare, prin atacul lor in perioada de toamna, afecteaza plantele de cultura cauzand diminuări foarte importante cantitativ precum si calitativ ale productiei. In unele zone ale tarii, atacurile puternice ale daunatorilor, necontrolate in toamna, cauzeaza pagube in ciclul doi de vegetatie (dupa iernare) ducand la pierderi de recolta de 50-60%, iar in cazuri extreme pot duce la compromiterea totala a recoltei. Aceleasi situatii, mentionate la culturile de cereale, le intalnim si la cultura de rapita de toamna.
Afidele sunt cunoscute ca fiind specii de insecte ce produc pagube insemnate atat cerealelor paioase cat si rapitei.
Afidele cerealelor, cunoscute sub denumirea populara de „paduchii cerealelor”, sunt insecte polifage ce traiesc in colonii, aptere sau diptere cu aparat bucal care inteapa si se hranesc cu sucul celular.
Toamnele calduroase si lungi favorizeaza dezvoltarea coloniilor de afide, atacul precum si migrarea lor de la o cultura la alta.
Speciile de afide intalnite in culturile de cereale sunt: păduchele ovăzului (Sitobion avenae), păduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum), păduchele cenuşiu al gramineelor (Rhopalosiphum padi), păduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maydis) şi păduchele roz al gramineelor (Metopolophium dirhodum).
Pe langa pagubele directe produse, prin migrare afidele produc pagube foarte mari prin infestarea culturilor cu virusi care produc virozele plantelor cum ar fi virusul piticirii graului (WDV – wheat dwarf virus) sau virusul ingalbenirii si piticirii orzului (BYDV – barley yellow dwarf virus).
Pentru controlul afidelor din culturile de cereale, ca tratament in toamna, Summit Agro Romania va ofera solutia salvatoare: DECA 2.5 EC – insecticid de contact din grupa piretroizilor de sinteză ce are 25g/L deltametrin substanta activa si actioneaza asupra insectelor dăunătoare prin contact si ingestie.
DECA 2.5 EC are efect de soc, combate daunatorii in stadiul de adult si larva, actionand la nivelul sistemului nervos al insectei, producand paralizia acesteia. Indiviizii paralizati nu se mai pot hrani, iar in acest fel plantele de cultura sunt protejate.
Tratamentele cu produsul DECA 2.5 EC se fac la avertizare sau la aparitia daunatorilor in cultura. Numarul de tratamente recomandat este de 1-2 pe sezon, avand o protectie de 7-10 zile de la aplicarea tratamentului. Doza recomandata pentru controlul afidelor in toamna este de 0,15 L/ha produs comercial.
Pentru controlul insectelor daunatoare din cultura de rapita – purici de pământ (Psylliodes chrysocephala), puricii cruciferelor (Phyllotreta nemorum) si afide (Aphis spp.), ca tratament in toamna, va recomandam sa utilizati produsul DECA 2.5 EC aplicat in doza de 0,15-0,25 L/ha.
Un alt daunator deosebit de periculos in toamna, pentru plantele de rapita, este viespea rapitei (Athalia rosae), care in stadiul de larva ataca frunzele tinerelor plante distrugand limbul foliar (partea mai moale a frunzei).
Solutia propusa de Summit Agro Romania pentru combaterea acestui daunator este MOSPILAN 20 SG – insecticid sistemic cu efect de lungă durată, ce combate un spectru larg de dăunători din culturile agricole.
MOSPILAN 20 SG este un insectcid sistemic dezvoltat si creat de specialistii japonezi, in Tara Soarelui Rasare. Este omologat in Romania pentru culturile de rapita, grau, porumb, cartof, vita-de-vie, pomicultura si legumicultura, precum si trandafiri sau crizanteme si combate 19 specii de insecte daunatoare culturilor agricole.
Este conditionat sub forma de granule dispersabile in apa, de culoare albastra, omogene, fara tendinta de sfaramare si contine 200g/kg acetamiprid – substanta activa aprobata pentru utilizare pana in 2033 in Uniunea Europeana.
Actiunea rapida a substantei active (acetamiprid) asigura combaterea daunatorilor in toate stadiile de dezvoltare ale acestora. Formularea SG (granule solubile in apa) favorizeaza o absorbtie superioara in planta, datorita stabilitatii granulelor si dizolvarii usoare, fapt ce conduce la o eficacitate rapida si la o perioada de protectie indelungata.
Mospilan 20 SG este omologat la cultura de rapita pentru combaterea viespei rapitei (Athalia rosae), si este recomandat a fi aplicat in tratament de toamna in doza de 150g/ha.
Pentru mai multe detalii despre Mospilan 20 SG, Deca 2.5 EC, cat si despre intreg portofoliul de produse, apelati cu incredere la reprezentantii din teritoriu sau accesati pagina produselor comercializate de catre Summit Agro Romania.
Ing. Margarint NITA-DRAGOMIR
Director Tehnic
Summit Agro România