Prevenirea pierderilor cauzate de putregaiul cenusiu la vita de vie

In acest sezon, din cauza ploilor abundente, calendarele de protectie cu care fermierii experimentati s-au obisnuit deja, nu au mai putut fi urmate intocmai. Unele tratamente nu s-au putut efectua la timp. Mai mult decat atat, conditiile de umiditate din sol si aer au favorizat atacul unor patogeni.

Tinand cont de contextul creat de vremea de pana acum, ar fi recomandat sa fim pregatiti pentru a preveni atacul putregaiului cenusiu ce poate aparea in perioada de coacere si recoltare.

Cateva cuvinte despre aceasta boala

Este produsa de ciuperca Botrytis cinerea. Sensibilitatea la aceasta boala depinde si de genetica solului. Intrucat nu exista soiuri rezistente la putregaiul cenusiu, abordarea protectiei trebuie sa aiba caracter preventiv. Ciuperca ataca toate organele verzi ale plantei, insa atacul cel mai frecvent si cel mai periculos este la nivelul ciorchinilor, unde pe masura ce boabele acumuleaza zaharuri devin tot mai susceptibile. Orice leziune mecanica a lor poate fi poarta de infectie pentru ciuperca.

Primele simptome ale instalarii patogenului pe boabe sunt date de petele mici si moi, de culoare deschisa. Pe masura ce avanseaza, apare puful cenusiu, boabele crapa, se inmoaie, se stafidesc si in final putrezesc. Puful brun de pe suprafata lor devine pulverulent iar la atingerea organelor atacate se elibereaza in aer ca un praf.

In faza de coacere, daca se intrunesc conditiile de umiditate ridicata, boala evolueaza extrem de rapid, iar sansele de stopare sunt mici.

Deoarece ciuperca este gazduita de resturile vegetale din plantatie, riscul de a produce infectia este permanenta si depinde doar de conditiile de mediu. Cum insa pentru dezvoltare are nevoie de substrat de hrana reprezentat de zaharuri, fenofazele de parga si coacere sunt cele mai potrivite. Apa de pe plante provenita din precipitatii, irigatii sau roua este necesara pentru germinarea conidiilor si cresterea miceliilor care strapung boabele. Pe boabele atacate se pot instala si alte ciuperci saprofite.

Atacul pe frunze sau lastari nu este la fel de important si pagubitor ca cel de pe boabe si poate fi stopat mai usor prin tratamente chimice. Se poate recunoaste dupa petele brune acoperite cu o pasla moale de culoare cenusie.

Deoarece ciuperca distruge substantele aromate si pigmentii de colorare, impactul asupra calitatii vinului este foarte mare, in special pentru vinurile rosii. Continutul in alcool va fi scazut, iar vinul supus imbolnavirilor (casare, balosire, etc.)

Cele mai expuse atacului sunt plantatiile situate in locuri unde nu circula curentii de aer, atunci cand toamnele sunt calduroase si bogate in precipitatii.

Soiurile cu ciorchini compacti si pielita boabelor subtire sunt mai susceptibile infectiei (Aligote, Pinot gris, Riesling, Feteasca, Grasa de Cotnari, etc.).

In ani normali schemele de tratamente chimice preventive trebuie sa includa minimum 3 aplicari astfel: prima dupa inflorire, a doua la formarea ciorchinelui si a treia in faza de parga.

Pentru tratamente se preteaza atat produse de contact cat si sistemice, specifice pentru combaterea putregaiului cenusiu. Produsele se pot combina cu cele aplicate pentru combaterea manei sau a fainarii. Exista fungicide multivalente care actioneaza atat in prevenirea, cat si la combaterea putregaiului si a altor boli ale vitei de vie.

Se va avea in vedere ca produsele utilizate sa nu influenteze negativ fermentarea.

Trebuie respectat intervalul de pauza pana la recoltare, solicitat de fiecare produs utilizat.

Pentru prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu, Summit Agro ofera un numar mare de fungicide specifice, dar si cu efect asupra altor boli.

Rover 500 SC. Desi tinta principala este mana, produsul prezinta efect secundar si asupra putregaiului cenusiu. Se preteaza pentru aplicare preventiva la tratamentul de dupa inflorire. Impiedica germinarea conidiilor si formarea miceliului. Prin faptul ca actioneaza asupra mai multor puncte de dezvoltare ale agentului patogen, previne formarea raselor rezistente. Adera foarte bine pe suprafata frunzelor si poate fi aplicat in amestec si cu alte produse pentru protectie sau cu fertilizanti foliari. Doza este de 2 l/ha.

Topsin 500 SC. In spectrul sau de combatere acopera fainarea dar cu efect si asupra putregaiului cenusiu. Este sistemic si are efect pe o perioada mai indelungata. Nu afecteaza fermentatia. Poate fi amestecat cu produse pentru combaterea manei. Doza de utilizare pentru Topsin 500 SC este de 1,5 l/ha.

Pyrus 400 SC. Este un fungicid specific putregaiurilor. Are actiune atat de contact cat si sistemic translaminara. Se distribuie si prin vapori, fapt care ajuta la protejarea si a frunzelor neatinse de solutia de stropit. Poate fi aplicat si ca ultim tratament deoarece nu afecteaza procesul de fermentatie. Inhiba formarea lacazei, o enzima care produce oxidarea proteica si casarea vinului. Doza de utilizare este de 1,5 l/ha.

Rovral. Este un fungicid botriticid cu actiune preventiva, curativa si eradicativa. Impiedica dezvoltarea miceliilor si raspandirea infectiei. Se recomanda a fi aplicat in faza de acumulare intensa a zaharurilor in boabe, insa se poate aplica si in alte fenofaze pentru stoparea bolii. Doza este de 1 l/ha.

In functie de conditiile de mediu si presiunea de infectie, Summit Agro va recomanda* urmatoarele scheme de tratament impotriva putregaiului cenusiu:

In anii cu conditii normale:

Trat.1 (dupa inflorit) Rover 500 SC: 2 l/ha

Trat. 2 (formarea boabelor) Topsin 500 SC: 1,5 l/ha

Trat. 3 (compactarea ciorchinilor) Rovral 500 SC: 1 l/ha

Trat. 4 (parga) Pyrus 400 SC: 1,5 l/ha

In anii cu conditii favorabile infectiei:

Trat.1 (dupa inflorit) Rover 500 SC: 2 l/ha

Trat. 2 (formarea boabelor) Topsin 500 SC: 1,5 l/ha

Trat. 3 (compactarea ciorchinilor) Rovral 500 SC: 1 l/ha

Trat. 4 (parga) Pyrus 400 SC: 1,5 l/ha

Trat. 5 (inceput coacere) Rovral 500 SC: 1 l/ha

De retinut ca unele din tratamentele mai sus mentionate vor proteja plantatiile si de alti agenti patogeni. In cazul cand se fac amestecuri de mai multe produse, se impune efectuarea unui test de compatibilitate.

Dr.ing. Anastase IORGU
Ing. Costel MIRON

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.

Alte articole