Produsele de Protectie a Plantelor (PPP) si rolul lor in context social

Credinta ca produsele de protectie a plantelor aduc beneficii materiale numai celor care le utilizeaza, respectiv fermierilor, iar pentru restul populatiei numai dezavantaje este nedreapta daca nu chiar gresita.

Publicul larg sau diverse organizatii nonguvernamentale, desi sunt beneficiarii indirecti ai avantajelor aduse de PPP, se opun utilizării acestora, accentuand latura lor negativa. Este bine de stiut ca legislatia nationala si reglementarile in vigoare ale Uniunii Europene, deja restrictioneaza produsele cu impact negativ asupra omului, animalalor si a mediului.

Utilizarea PPP duce la crestrea productivitatii si a calitatii recoltelor, prin practicarea unei agriculturi durabile, capabila sa produca hrana de inalta calitate si materie prima pentru industriile prelucratoare.

Obtinerea productiilor mai mari pe unitatea de suprafata, a diminuat expansiunea agriculturii catre terenuri forstiere, parcuri naturale sau terenuri neluate inca in cultura. De asemenea a dus la conservarea resurselor naturale si la reducerea eroziunii solului.

Utilizarea PPP contribuie la asigurarea necesarului de hrana pentru o populatie in continua crestere la nivelul globului si de asemenea la scaderea preturilor alimentelor.

Produsele de protectie a plantelor au preluat practic sapa din mana copiilor agricultorilor, oferindu-le acestora sansa de a urma scoli si alte oportunitati de educatie si de a-si creste a standardele de viata.

Produsele de protectie a plantelor ajuta la protejarea sănătăţii populatiei prin controlul sau eliminarea unor insecte sau rozatoare care cauzează sau transmit boli.

Suprafete intinse de paduri sau alte spatii acoperite cu vegetatie au putut fi salvate prin tratarea la timp cu insecticide impotriva invaziilor de lacuste sau alte insecte. Malaria a fost eradicata in unele zone ale globului cu ajutorul insecticidelor care au distrus vectorii de raspandire a acesteia.

Utilizarea erbicidelor a permis o mai buna conservare a materiei organice in sol, iar unele specii de buruieni invazive foarte periculoase, au fost limitate in a se extinde.

Pe parcursul ultimilor 40 de ani, PPP s-au dovedit a fi instrumente indispensabile in obtinerea de productii durabile si de calitate inalta. Productivitatea a crescut intre 20 şi 50%. PPP au permis maximizarea beneficiilor altor inputuri din agricultura cum ar fi seminţe, ingrăşăminte, apa pentru irigatii, etc. Efectele produselor fitosanitare nu se reflecta numai asupra productiei, dar contribuie si la usurarea muncii fermierilor. In tarile dezvoltate procentul de populatie angajat in activitatile din agricultura este de sub 3% in timp ce in tarile sarace acesta ajunge chiar si de 50 %.

Desigur, produsele de protectie a plantelor ca si medicamentele de uz uman sau veterinar, pot fi daunatoare dacă nu sunt utilizate corespunzător. Cunoscute sub denumirea de pesticide (desi acest termen este mai vast) PPP sunt extrem de bine reglementate, iar respectarea intocmai a instructiunilor de utilizare, va pune in valoare efectul lor benefic, fara a expune utilizatorii si mediul la impact cu consecinte negative.

Dr.ing. Anastase IORGU

Alte articole